ESIHENKILÖT
Esihenkilösparrit ja -coaching
Esihenkilötyössä tulee vastaan paljon haastavia ja tunnepitoisia tilanteita, joissa on hyvä päästä reflektoimaan ääneen sekä itseä että omaa toimintaa.
Coaching on hyvä keino parantaa sekä suoriutumista, osaamista että esihenkilöiden sitoutumista. Coaching-prosessin aikana autan sinua pääsemään kohti yhdessä, ja yleensä myös organisaation kanssa, asetettuja tavoitteitasi kysymällä, haastamalla, uusia näkökulmia avaamalla ja kannustamalla, konkreettisia suunnitelmia unohtamatta. Tavoitteet voivat liittyä esimerkiksi omaan ammatilliseen kehittymiseen, vuorovaikutusosaamisen parantamiseen, motivaatioon tai haastavissa johtamistilanteissa toimimiseen. Coaching-prosessin kesto määritellään prosessin alussa.
Sparrit esihenkilöille ovat lyhyempiä ”täsmäiskuja” – yhteistä reflektointia ja pohdintaa – jonkin tietyn pulman parissa. Sparrit ovat tyypillisesti muutamien kertojen prosesseja.
Esihenkilövalmennukset
Esihenkilö on usein työn vaativien tilanteiden äärellä yksin. Kiireisen arjen keskellä on hyödyllistä järjestää tilaa ja aikaa pysähtyä pohtimaan ratkaisuja johtamisen pulmatilanteisiin.
Esihenkilövalmennuksen lähtökohtana on usein oman johtajuuden ja johtajana toimimisen tai oman osaamisen kehittäminen jollain johtamisen osa-alueella. Esihenkilövalmennuksissa valitaan teema tai näkökulma, josta johtamisen kehittämistä lähestytään. Tämä tehdään prosessin suunnitteluvaiheessa, mikäli kyseessä on ryhmävalmennus.
Yksilöllisessä valmennusprosessissa tavoitteet jäsennetään prosessin alussa kartoittamalla omat kehittämistarpeet ja -kohteet. Ryhmävalmennuksissa valitaan teema tai näkökulma, josta johtamisen kehittämistä lähestytään, prosessin suunnitteluvaiheessa.
Ryhmässä toteutettaviin esihenkilövalmennuksiin on suositeltavaa kytkeä jonkinlainen henkilökohtaisen keskustelun tai sparrin mahdollisuus, jossa omakohtaisella reflektoinnilla pystytään tehostamaan valmennuksen yksilöllistä vaikuttavuutta.
Tarvittaessa osana valmennusta voidaan käyttää WorkPlace Big Five -menetelmää. Tämä persoonallisuustutkimukseen pohjautuva henkilö- ja tiimiprofilointityökalu kuvaa ihmisen luontaisia toimintamalleja ja mukavuusalueita ja auttaa tunnistamaan näitä sekä niiden vaikutuksia työelämässä.
Esihenkilöiden työnohjaus
Esihenkilön työnohjauksessa on mahdollisuus pysähtyä kiireisen työn arjen keskellä tarkastelemaan työtä ja sen tekemistä. Työnohjauksessa voidaan tutkia ajankohtaisia ja vaativia työtilanteita sekä työhön liittyviä kokemuksia ja tunteita esihenkilön itsensä, työyhteisön tai työn näkökulmasta.
Työnohjauksen tarkoituksena voi olla purkaa työn tuottamaa kuormitusta, auttaa hahmottamaan työn tilanteita ja omaa johtamista sekä toimintaa esihenkilönä eri tilanteissa sekä löytää uusia näkökulmia ja keinoja eri tilanteissa toimimiseen. Oma ammatillinen kehittyminen ja toisaalta työnantajan näkökulmasta laadukas esihenkilötyö ovat myös keskeisiä työnohjauksen tavoitteita.